Kruistocht in spijkerbroek
De recepten

Voorkant van het boekje met recepten bij de dvd Kruistocht in spijkerbroekVan het boek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman uit 1973 is in 2006 een verfilming gemaakt. Bij de exclusieve editie van de film op dvd (deze was verkrijgbaar in Nederland via NRC-handelsblad, in BelgiŽ bij de Standaardboekhandel en de FNAC) zit het boekje Smakelijck en Goet met twaalf recepten uit de Middeleeuwen, samengesteld door Christianne Muusers en Marleen Willebrands. Het is een klein boekje, dus de recepten zijn kort en worden alleen in hun moderne bewerking gepresenteerd. Als je de originele teksten wilt lezen, of meer wil weten over de recepten, klik dan op de onderstaande links.

De gerechten uit Smakelijck en Goet
(klik op de plaatjes voor de recepten)
Meer over middeleeuws koken, Thea Beckman en de film

Gevulde eierenKomijnsaus bij zeebaarsRagout van kalfsvlees en kipGebraden eend in sausValse vis (appelgebak)VastenvladeKweeŽngelei en snoepjesMosterdHypocrasMiddeleeuws venkelbrood met spekjesZuurdesembroodVerjusMiddeleeuwse runderbouillonPastinaakchips met slaAmandelmelkValse vis (appelgebak)

Meer bewerkte Nederlandstalige recepten uit het verleden.
Meer bewerkte middeleeuwse recepten.

Wel ende edelike spise (ms UB Gent 1035), een Nederlandstalig kookboek uit het eind van de vijftiende eeuw, met vertaling in modern Nederlands en Engels.

De kookboekjes van Gerardus Rodolphus en Alijt Anthonis Belaertsdochter (ms KANTL Gent 15), een verzameling Nederlandstalige kookboekjes van rond 1500, met een vertaling in modern Nederlands en Engels.

Een notabel boecxken van cokeryen, het eerste Nederlandstalige gedrukte kookboekje uit 1514.

Wikipedia over Kruistochten. Wikipedia over de kinderkruistocht. Een kritisch Engelstalig artikel over de kinderkruistocht.

Thea Beckman op Wikipedia en de Koninklijke Bibliotheek.

Wikipedia over Kruistocht in spijkerbroek.

Hieronder staan (luister)boeken en dvd's van Kruistocht in spijkerbroek bij Bol. Het receptenboekje zit er niet bij, dat was in zeer beperkte oplage verkrijgbaar.