Beschrijving van kookcursussen

Gegeven door Christianne Muusers van 1997 tot en met 2007

Hoewel de kookcursussen in deze vorm niet meer worden gegeven, vond ik het toch zonde om deze informatie te verwijderen. En wie weet, ga ik er toch weer eens mee beginnen ...
Informatie over de historische kookcursussen staat hier.

Westerse keuken
Zomers Italiaanszeven avondenVerschillende Italiaanse menu's, waaronder een vegetarisch menu, één vleesloos menu, en een menu zonder vis (wel vlees).
Viva Españadrie avondenVerschillende Spaanse menu's. 
Aziatische keuken
Exotisch Indiaasdrie avondenVerschillende Indiase menu's, waaronder één vegetarisch.
Puur Japansdrie avondenVerschillende Japanse menu's, waaronder één vleesloos menu, en één menu zonder vis (wel vlees).
Echt Chineesvijf avondenMenu's uit het noorden, oosten, zuiden en westen van China, en de 'Hollandse Chinees'.
Indonesisch tafeleneen avondEen rijsttafel.
Diversen
Gewild Etentwee avondenTwee menu's met wildrecepten.
Verse Viszes avondenNederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Japans, Indonesisch.
Heerlijke hapjesvijf avondenKleine gerechtjes: antipasti, tapas, sushi, mezze, dim sum.
't Heerlijk Avondje (Sint)een avondVooral traditioneel Sinterklaasgebak.

Het maken van tagliatelle.Zomers Italiaans
De Italiaanse keuken heeft een lange geschiedenis. Al in de klassieke oudheid aten de Romeinen graag groenten, in tegenstelling tot de barbaarse stammen in Noordwest-Europa, die de voorkeur gaven aan vlees. Deze voorkeur voor groenten is door de eeuwen heen een constant kenmerk van de keuken van het Italiaanse schiereiland gebleven. Dit neemt niet weg dat de Italianen ook met vlees en vis heerlijke gerechten kunnen bereiden.
Iedere avond wordt een compleet menu bereid, met een antipastagerechtje, pasta of minestre, gevolgd door een vlees-, vis- of vegetarisch gerecht met een groente, en het dessert. Natuurlijk staan er Italiaanse wijnen op tafel. Er is ook een vegetarisch menu, een menu zonder vis, en een menu zonder vlees.
De kookserie Verse Vis heeft ook een geheel Italiaanse avond, de kookserie Heerlijke Hapjes heeft een avond met antipasti.
Italiaanse recepten op deze site.

Worstverkoper op een Spaanse markt. Viva España!
De Spaanse keuken is een kind met veel moeders. In de bijzonder gevarieerde receptuur vind je sporen terug van de Romeinse bezetting, de Arabische overheersing, de bloeiende joodse gemeenschap die er eeuwenlang was en de ingrediënten uit de Nieuwe Wereld die in de Spaanse keuken een vooraanstaande positie hebben veroverd. De klassieke Franse keuken is, dankzij een sterk bewustzijn van het eigen Spaanse cultuurgoed, er niet in geslaagd die kenmerken te verdrijven.
In deze serie van drie avonden ervaar je wat de Spaanse keuken méér te bieden heeft dan gazpacho, paëlla en sangria.
Iedere avond wordt een compleet menu bereid, met een tapasgerecht, een voorgerecht, hoofdgerecht, groente en begeleiding, en een dessert. De kookserie Verse Vis heeft ook een geheel Spaanse avond, de kookserie Heerlijke Hapjes heeft een tapas avond.
Spaanse recepten op deze site.

Grote jagers van klein wild.Gewild eten.
Er zijn twee wildmenu's. Tijdens deze avonden wordt een menu met klassiek haar- en vederwild bereid. Klassiek betekent: géén krokodil, struisvogel of gems, maar wel bijvoorbeeld wilde eend, fazant, kwartel, haas, hert, ree of wildzwijn (een aantal van deze diersoorten wordt tegenwoordig gewoon gefokt).
Het menu bevat twee voorgerechten en een hoofdgerecht met wild en garnituur.
Het dessert bevat uiteraard geen wild.
Beide avonden hebben een Italiaans tintje. Pasta met wild is dan ook een heerlijke combinatie. Een voorproefje: wildsaus voor bij pasta.
De gerechten zijn zeer geschikt om voor een kerstdiner te bereiden.

Een Indiase maaltijd uit de zestiende eeuw.Exotisch Indiaas
India is de bakermat van twee wereldreligies, het hindoeïsme en het boeddhisme, en het thuisland van specerijen die niet alleen in de Indiase gerechten, maar over de hele wereld geliefd zijn. Dit zijn twee kenmerken die voor een groot deel het wezen van de Indiase keuken bepalen. Een derde factor is uiteraard de islam, die sinds het eind van de Middeleeuwen een steeds belangrijker rol speelt in grote delen van India.
In de Indiase kookserie van drie avonden komen deze aspecten allemaal aan bod. Eén avond is geheel vegetarisch. Iedere avond wordt een kleine 'rijsttafel' bereid, gevolgd door een dessert.
Indiase recepten op deze site

Bereiding van gerechten voor bij de thee-ceremonie.Puur Japans
De Japanse keuken is ontstaan uit de natuurlijke gesteldheid van het land: een eilandenrijk heeft veel kust, vis is dus een voor de hand liggende voedselbron. De prachtige presentatie van de gerechten is een kleine duizend jaar geleden ontstaan toen de hogere klassen zich wilden onderscheiden van 'de rest'. Dit deden zij niet door moeilijk verkrijgbare, en dus kostbare, ingrediënten te gebruiken, maar door een verregaande verfijning in het uiterlijk van het voedsel, en de ceremonieën er omheen (denk aan de theeceremonie).
Tijdens deze kookserie wordt iedere avond een compleet Japans menu bereid. Sushi komen niet aan bod, die vormen niet een onderdeel van het menu, maar zijn aparte hapjes. In de kookserie Heerlijke Hapjes is een avond aan sushi gewijd.
Deze serie heeft één avond waarop geen vlees wordt bereid (tot de twintigste eeuw was het eten van vlees voor iedereen behalve sumo-worstelaars verboden in Japan). Bijzonder is dat er ook een avond is waarop geen vis wordt bereid. Dit is speciaal voor mensen die niet van vis houden, maar toch eens Japans eten willen klaarmaken. Toen de Japanners eenmaal vlees mochten eten, wisten ze ook daarvan de heerlijkste gerechten te bereiden!
De kookserie Verse Vis heeft ook een geheel Japanse avond.
Japanse recepten op deze site.

Echt Chinees
De Chinese keuken is in Nederland bekend geworden via Indonesië, voormalig Nederlands-Indië. Dit is de reden dat veel Nederlanders een tamelijk vaag beeld hebben wat nu een Chinees gerecht is, en wat indonesisch. Dat de Chinese keuken méér inhoud dan loempia, tjap tjoi en babi panggang blijkt uit de vijf avonden van deze kookcursus.
China is een groot land, met grote landschappelijke en klimatologische verschillen. In vier avonden worden gerechten uit de keukens van noord-, oost-, zuid- en west-China bereid, waarbij de menu's zo zijn uitgezocht dat de regionale verschillen goed tot hun recht komen. De laatste avond bevat een menu met gerechten uit de 'vijfde windstreek', de Nederlands-Chinese keuken (want die zijn toch óók heel smakelijk). Klik hier voor een voorproefje. De kookserie Heerlijke Hapjes heeft een speciale dim-sum avond.
Chinese recepten op deze site.

Indonesisch tafelen
Eén avond is eigenlijk niet genoeg om de rijkdom van de Indonesische keuken tot zijn recht te laten komen. De keuken is beïnvloed door Chinese, Maleisische en Indiase tradities, met sporen van de Nederlandse, Portugese en Arabische keuken. De rijkdom aan specerijen op dit eilandenrijk heeft anderzijds een enorme invloed gehad op de Europese culinaire tradities.
De rijsttafel zoals wij die bij de Chinees eten is eigenlijk een fenomeen dat aan het eind van de negentiende eeuw bij Nederlandse kolonialisten populair werd. De Indonesische bevolking bereidde dergelijke maaltijden slechts bij zeer feestelijke gelegenheden.
Een uitgebreide rijsttafel kost enkele dagen voorbereiding. Tijdens deze avond wordt een tiental gerechten gemaakt, het is een relatief kleine rijsttafel, maar wel lekker! In het najaar volgt weer een Indonesische avond, met andere gerechten.
De kookserie Verse Vis heeft ook een geheel Indonesische avond.
Indonesische recepten op deze site.

Warmgerookte zalmforel. Verse Vis
Vis is slank en gezond voedsel. Veel mensen komen niet verder dan lekkerbekjes halen bij de visboer, maar er is veel meer mogelijk met vis. Daarom bestaat deze cursus uit vier avonden waarin steeds een andere viskeuken centraal staat.
Er wordt achtereenvolgens Nederlands, Japans, Spaans en Indonesisch gekookt. Iedere avond wordt er een compleet menu bereid, met drie visgerechten en een dessert (dat bevat uiteraard geen vis!).
De beide Aziatische menu's zijn geheel zonder vlees, in het Nederlandse en Spaanse menu wordt wel wat vlees gebruikt.
De keuze van de landen is arbitrair. De serie kan makkelijk worden uitgebreid met een Franse, Italiaanse, Cajun, Chinese of Scandinavische avond, maar dat is voor de toekomst. Met deze vier avonden krijgen de deelnemers al een goed inzicht in de vele culinaire mogelijkheden die vis ons te bieden heeft.
Recepten met vis op deze site.

Heerlijke hapjes
Kleine gerechtjes zijn populair. Veel mensen willen in restaurants het liefst alleen de voorgerechten en nagerechten bestellen. Het hoofdgerecht, toch het veronderstelde hoogtepunt van het menu, kan ze gestolen worden. Daarom nu een cursus met louter kleine gerechtjes. De avonden hebben elk een bepaald land als thema. Zo is er een avond met Japanse sushi, Italiaanse antipasto, Griekse en Turkse mezze, Spaanse tapa en Chinese dim sum.

't Heerlijk avondje (Sinterklaasgebak)
Omdat we met cadeautjes kopen en inpakken, surpises maken en gedichten verzinnen natuurlijk allang klaar zijn, is er nog tijd genoeg om zelf pepernoten en speculaas te bakken. Toch? Het is ook geweldig leuk om met kinderen een middagje te bakken. Alles met deeg is altijd een groot succes omdat ze daar lekker met hun handen mee kunnen kliederen.
Sinterklaasrecepten op deze site.