Beef rougaille met Creoolse rijst

Twee recepten uit Mauritius

Mauritius 2006, tijdens een boottochtjeDe recepten voor deze twee maanden komen uit Mauritius.
Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagascar. De eerste Europezen die er voet aan wal zetten waren Portugezen, die er in 1510 een tussenstop maakten op weg naar de specerijeneilanden. Het eiland was onbewoond, maar voor die tijd wel bezocht door Arabieren en Maleiers.
De naam van het eiland herinnert aan de Nederlandse bezetting ervan (eind 16de tot begin 18de eeuw). Mauritius verwijst namelijk naar prins Maurits (1567-1625), zoon van Willem de Zwijger, en stadhouder van 1585 tot aan zijn dood (hij werd opgevolgd door zijn halfbroer Frederik Hendrik). Toen de Nederlanders het eiland verlieten omdat het voor hen geen nut meer had, bezetten de Fransen het eiland.Zij hernoemden het eiland őle de France. Toen de Engelsen het eiland in 1810 veroverden kreeg het  zijn oude naam weer terug. Mauritius verkreeg in 1968 onafhankelijkheid binnen het Gemenebest.

Creoolse keuken

Waarom nu een recept uit Mauritius? De beef rougaille en creoolse rijst zijn typische voorbeeld van de oer-fusion keuken: de creoolse keuken. De creoolse keuken bestaat wereldwijd in vele varianten. De basis is de vermenging van locale (Aziatische, Afrikaanse, Indiaanse) culinaire tradities met de westerse kookgewoonten. In Mauritius komt dit neer op een mengeling van locale ingrediŽnten als stekelvarkens, palmharten en overheerlijke kleine tomaten (pomme d'amour) met Indiase, Chinese en Westerse (vooral Franse) recepten en kooktechnieken. Deze mengeling van diverse culinaire tradities weerspiegelt de vestiging van verschillende bevolkingsgroepen -al dan niet vrijwillig- in de diverse streken, niet alleen op Mauritius, maar bijvoorbeeld ook in de Cariben. Naast de creoolse keuken zijn de puur Indiase en Chinese keukens zelfstandig blijven bestaan op Mauritius.

De rougaille is een knoflook-tomatensaus. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Franse roux d'ail. Behalve rundvlees kan er van alles in een rougaille worden gedaan: verse en gezouten vis, worstjes, spekjes. Ik ben geen gehaktballetjes tegengekomen, maar die kunnen er natuurlijk ook in.
Op deze website staat meer Mauritiaanse recepten: komkommersalade in yoghurt, van het Indiase bevolkingsdeel van Mauritius, en twee recepten uit het begin van de twintigste eeuw, vindaye de poisson (viscurry) en moutayes (gefrituurd gebak in suikersiroop).

Mauritius, mooie vacantiebestemming

Indian Ocean Travel, reisbureau gespecialiseerd in vacanties op eilanden in de Indische OceaanEr was nůg een reden om eens een recept uit Mauritius op te nemen: Mijn zus heeft een succesvol reisbureau dat is gespecialiseerd in reizen naar Mauritius en de Seychellen. Mensen die geÔnteresseerd zijn in reizen naar die bestemmingen kunnen met dit recept een voorproefje krijgen van de culinaire mogelijkheden tijdens hun vacantie. Het reisbureau heet Indian Ocean Travel en heeft een uitgebreide website.

Beef rougaille
Voor 4 tot 6 personen.

Creoolse rijst en Beef rougaille. De tropische visjes in het aquarium op de achtergrond waren helaas net allemaal weggezwommenIngrediŽnten
500 gram bieflap aan ťťn stuk
500 gram van de beste tomaten die je kunt krijgen, neem anders tomaten uit blik in sap
5 bosuitjes, fijngehakt
2 uien, in ringen
2 theelepels versgeraspte gember
1 takje tijm
2 tenen knoflook uit de knijper
1 eetlepel peterselie, fijngehakt
1/2 eetlepel korianderblaadjes, fijngehakt, + wat hele blaadjes
eventueel 1 klein blikje tomatenpuree
zout en peper naar smaak
afhankelijk van hoe heet je het wilt maken wat gemalen cayennepeper, of 1 tot 3 rode pepertjes
olie

Voorbereiding
Maak de saus: Fruit de helft van de bosuitjes kort in olie. Haal uit de pan, fruit knoflook en gember enkele seconden, doe dan ui erbij. Nu gaan de tijm en in vieren gesneden ontvelde tomaten erbij, en tomatenpuree, als je die gebruikt. Sudder tien minuten met het deksel op de pan.
Snijd het vlees in blokjes.

Bereiding
Verhit olie, bestrooi ondertussen het vlees met peper en zout. Bak de vleesblokjes op hoog vuur bruin, neem ze uit de pan. Leg het vlees in de tomatensaus, en laat nog tien minuten sudderen. Doe peterselie, koriander en de rest van de bosui in de saus.
Je kunt ook eerst het vlees aanbraden, en dan in dezelfde pan de saus maken.

Serveren
Heet, met Creoolse rijst.

Creoolse rijst
Er zijn veel versies van deze rijst, net zoals bij nasi goreng. Voel je vrij om te variŽren zoals je wilt.
Voor vier tot zes personen.

Mauritius 2006, botanisch park. Foto CMIngrediŽnten
400 gram basmati rijst
1 theelepel geelwortelpoeder (turmeric, koenjit)
1 kleine groene paprika
1 kleine rode paprika
1 ui
4 tomaten
1 rode peper, fijngehakt zonder zaadjes (eventueel)
1 eetlepel fijngehakte peterselie
olie

Bereiding
Verhit de olie in een pan of rijstkoker. Doe de gewassen en uitgelekte rijst in de pan, en fruit tot de rijstkorrels glazig zijn. Strooi het geelwortelpoeder door de rijst, roer goed om. Doe er water bij (hoeveelheid volgens verpakking of aanwijzing rijstkoker), en kook de rijst gaar.
Fruit in een aparte pan knoflook, ui, pepertje en paprika, doe er na enkele minuten de tomaten bij. Fruit nog vijf minuten. Schep dit mengsel door de gare rijst, met de peterselie.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Geelwortel - Ook wel bekend als koenjit, turmeric en kurkuma (Curcuma longa), is net als gember en laos een plantenwortel (of eigenlijk een rizoom). De naam geelwortel zegt het al: de wortel is van binnen geel, bijna oranjegeel zelfs. Kijk uit met vlekken, want geelwortel wordt ook als verfstof gebruikt, en de kleur is niet uit te wassen. De plant komt uit Zuidoost AziŽ of India. Op Mauritius wordt geelwortel 'safran' genoemd, verse geelwortel heet 'safran vert', en wat wij saffraan noemen heet daar 'jaffran' (hindi) of 'safran oriental' (creools). Ook elders in de wereld wordt geelwortel soms 'saffraan genoemd.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken