1. Het rookoventje

De onderdelen van een rookoventjeOp de foto links de onderdelen van een rookoventje. Dit is mijn exemplaar, dat ik in 1988 heb gekregen. Inmiddels ruim twintig jaar oud, maar het werkt nog steeds prima.

1 - De rookdoos.
2 - De standaard waarin de brander kan worden geplaatst. Zo kun je buiten roken. Binnen kan het rookoventje ook op een gasfornuis.
3 - De lekbak.
4 - De roosters. In dit oventje kan in twee lagen boven elkaar worden gerookt.
5 - De deksel.
6 - De brander. Brandstof: brandpasta.
7 - Het dekseltje van de brander. En vol dekseltje houtmeel is voldoende om een zij zalm te roken.

Het voorbereiden van het rookoventje
Gepekelde zalmforelfilets voordat ze gerookt wordenVoor het roken leg je een velletje aluminiumfolie op de bodem van de doos, met de glimmende kant naar boven. Daarop strooi je het houtmeel. Daarop plaats je de lekbak, en daaroverheen n of beide roosters die met wat olie zijn ingevet. Wat je wilt roken gaat natuurlijk op die roosters. Dan schuif je de deksel dicht, en plaats je het oventje op een hittebron. Je kunt de doos op een gaspit (groot of gemiddeld) plaatsen. Eerst enkele minuten het vuur hoog laten om het hout te laten smeulen, daarna kan het vuur lager. Gebruik je de bijgeleverde brander, dan vul je die eerst met brandpasta. Je plaatst de brander in de standaard, steekt de brandstof aan, en zet de afgesloten doos op de standaard. Dit kun je ook buitenshuis doen.
Op de foto rechts zie je twee lagen zalmforelfilets, na het pekelen en voor het roken.

Oventje op gaspit
Het gesloten rookoventje op de gaspit
Houtmeel vr het roken
Het houtmeel vr het roken
houtmeel n het roken
Het houtmeel na het roken
 

2. Roken in een gewone pan

Foto links: Bekleed een kookpan met twee lagen alufolie, ruim overhangend, glimmende kant boven. Daarop strooi je houtmeel. Op een rooster of aan twee kanten opengesneden blikje zet je een bord als lekbak. De vis leg je op bamboestokjes.
Foto rechts: Sluit de pan met een deksel dat ook ruim met alufolie is bekleed. Kreuk de folie van pan en deksel in elkaar om goed af te sluiten.
Foto links: Een stuk zalm filet na het roken.
Foto rechts: Het houtmeel op de bodem van de pan na het roken. Je kunt zien dat de verbranding niet gelijkmatig was. Waarschijnlijk stond de pan niet recht boven de pit.
 

3. Roken in een wok

Je kunt ook voedsel roken in een wok. De werkwijze is hetzelfde als voor roken in pan. Foto's staan bij het recept voor Gerookte vis op z'n Chinees. Het grootste verschil is dat het rookmengsel niet uit houtmot, maar uit een mengsel van gedroogde theebladeren en rijst bestaat.