Milkshakes

Altijd lekker

Dit is nou genieten ...Laten we het nieuwe jaar eenvoudig beginnen. Hoewel er als het buiten koud is misschien meer behoefte bestaat aan warme chocolademelk, vond ik het toch leuk dit recept met ijs op te nemen. Het recept is van mijn zus, bij wie in het weekeinde grote hoeveelheden shakes erdoor gaan als toetjes voor haar kinderen. Op de foto's haar jongste spruiten, die zichtbaar genieten van de milkshakes!
Ik vind milkshakes behoorlijk machtig. Geef ze na een lichte maaltijd, of 's middags als tussendoortje. Voor 6 personen (want machtig!)

MIJN milkshake!!!IngrediŽnten
1 liter vanilleroomijs van goede kwaliteit
smaakje: bosbessen, mango, aardbeien, bananen, ananas (op sap uit blik), of puur sinaasappelsap
zoveel melk dat er een dikvloeibare shake ontstaat (maximaal 3 deciliter), OF sinaasappelsap (kan bij mango en banaan) OF geen fruit toevoegen, maar alleen sinaasappelsap gebruiken
eventueel wat suiker, maar als je lekker fruit gebruikt is dat helemaal niet nodig

Voorbereiding/Bereiding
Was het fruit en maak het schoon, als dat nodig is.
Maak de shakes in twee of drie porties in de blender: Doe de helft of eenderde van het ijs in de blender, met een bolletjesschep of lepel. Zorg dat de stukken ijs niet te groot zijn, anders heb je kans dat de blender vastloopt. Halverwege doe je de helft tot eenderde van het fruit erin. Doe er een scheutje melk bij, en laat de blender draaien. Als het ijs vastloopt zet je de blender uit en roer of schep je met een lepel alles om, daarna gaat de blender weer aan.
Verdeel de inhoud van de blender over twee of drie hoge glazen. Als je een grotere hoeveelheid shakes maakt, zet de eerste glazen dan in de koelkast tot alles klaar is, of deel ze meteen uit. Laat ze in elk geval niet zomaar op het aanrecht staan.

Serveren
Hťťl belangrijk is dat je de shake met een dik rietje opzuigt, dat is echt het allerlekkerst. Drinken of lepelen geeft niet hetzelfde orale plezier.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Melk of sinaasappelsap - Bij mango  en banaan kun je sinaasappelsap gebruiken, bij de andere vruchten gebruik je melk (kan ook bij mango en banaan, maar dan geen sinaasappelsap toevoegen).
Ananas - Als je verse ananas gebruikt moet je deze eerst apart pureren en zeven, om stukjes en vezels eruit te halen. Als je ananas op sap uit blik gebruikt, kun je dat sap in plaats van melk door de shake doen.
Banaan. Bij deze vrucht moet je wat meer melk doen om een goede shake te krijgen.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken