Chinese tomatensoep

Voor ruim 1 liter

Het geheime ingrediŽnt van Chinese tomatensoep is appelmoes, een ongebruikelijke toevoeging in soepen. Maar het is wel een lekkere, makkelijk te bereiden soep, waar vooral kinderen dol op zijn. Hoe snel en makkelijk de soep is hangt af van de bouillon die je gebruikt. Je hoeft geen chinese kippeboullion te gebruiken, maar het mag natuurlijk wel. Je kunt ook een 'westerse' eigenmaakte kippebouillon gebruiken, en zelfs bouillon uit een pot of van een blokje. Maar: hoe beter de bouillon, hoe lekkerder de soep!
Voorgerecht voor 4 tot 5 personen; voorbereidingstijd 25 minuten; bereidingstijd 10 minuten.

Chinese tomatensoepIngrediŽnten
1 liter kippebouillon
2 grote blikjes tomatenpuree (2 x 140 gram)
250 gram kipfilet van happy kip (of al gaar van de soepkip)
1 theelepel gemberpoeder
1 eetlepel Chinese sojasaus (dikker dan Japanse, zouter dan Indonesische)
30 tot 50 gram suiker
75 tot 100 gram appelmoes "extra kwaliteit"
2 theelepels maÔzena
75 gram rijstvermicelli (mihoen) of glasvermicelli (so-oen, van sojabonen)
enkele ringetjes groen van bosui
eventueel: mespuntje ve-tsin

Voorbereiding
Breng de kippebouillon tegen de kook aan en doe er de kipfilet bij. Laat het vlees op een laag vuur pocheren in vijftien tot twintig minuten. Neem het vlees uit de bouillon en snijd het in kleine stukjes. Als je soepkippevlees gebruikt hoeft dat alleen maar in stukjes te worden gesneden.
Bereid de mihoen of so-oen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Spoel daarna de noedels meteen in een zeef onder koud stromend water, en laat goed uitlekken. Mihoen levert witte noedels op, so-oen blijft transparant (vandaar in het Engels: glass noodles).
Roer het gemberpoeder en maÔzena los met een beetje koud water.

Bereiding
Doe alles behalve de stukjes vlees, gember en maÔzena, en de mihoen in de bouillon. Roer goed tot alles egaal gemengd is. Breng aan de kook. Roer het gember/maÔzenapapje door, giet het dan bij de soep. Roer tot de soep gebonden is. De stukjes kipfilet vlak voor het opdienen toevoegen en even laten meewarmen.
Tot dit punt kan de soep worden voorbereid, zelfs de dag van te voren. Bereid de mihoen dan wel pas vlak voor het opdienen, anders droogt hij weer uit. Als deze soep door kinderen wordt gegeten lijkt het me verstandig de mihoen in kleine stukjes te snijden of knippen (ik gebruik meestal de schaar).

Serveren
Verdeel de mihoen over de soepkommen en giet er de warme soep over. Strooi er wat ringetjes bosui op. Dien meteen op.
Je vist de mihoen en stukjes kip met eetstokjes uit het kommetje, de soep drink je. Maar je mag de soep ook gewoon met een lepel eten (toch die mihoen maar fijnsnijden dan).

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Ve-tsin, aji-nomoto of MSG (monosodium glutamaat) - is een smaakversterker die niet alleen in aziatische keukens wordt toegepast, maar ook op grote schaal door de voedselindustrie. Sommige mensen zijn overgevoelig voor deze stof. Gebruik het met mate, of helemaal niet.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken