Confiture van rode ui

Zoet en toch hartig. Lekker bij Paté en croûte

Confiture is Frans voor jam, en dat is dan ook precies wat hier gemaakt wordt: uienjam. Deze zoetzure uienjam blijft net als vruchtenjam maandenlang goed. Het recept is simpel. De hoeveelheden zijn makkelijk te verveelvoudigen, en de jam blijft -als hij in goede luchtdichte potten wordt bewaard- maandenlang houdbaar. Als je de uienjam warm wilt serveren, is boter of ganzevet erg lekker. Wil je de uienjam koud serveren, gebruik dan olijfolie, want boter en vet stollen bij afkoelen.
Voor 2 kleine jampotten; voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 30 minuten.

UienjamIngrediënten
500 gram rode uien
20 gram boter, ganzevet of 1 eetlepel milde olijfolie
100 gram suiker
1 deciliter rode wijn
1 eetlepel balsamico azijn
eventueel wat rozemarijnnaalden
eventueel 2 gelatineblaadjes of 1 theelepel johannesbroodpitmeel

Let op - voor koud serveren olie en eventueel gelatine gebruiken, voor warm serveren boter of ganzevet en eventueel johannesbroodpitmeel gebruiken. Maar in beide gevallen kun je de uienjam in potjes bewaren.

Voorbereiding
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.

Bereiding
Neem een pan met dikke bodem. Smelt boter of ganzevet (niet bruin laten worden), of verhit de olie. Fruit de uien op heel laag vuur totdat ze mooi zacht zijn. Doe de suiker erbij, laat die ook smelten en verhit op niet te hoog vuur totdat de suiker begint te verkleuren. Doe wijn en azijn erbij. De suiker zal eerst hard worden, maar wordt vanzelf weer vloeibaar. Roer met een houten spatel zodat de uiringen goed met de suiker worden vermengd, maar houd het vuur laag. Doe er nu de rozemarijn bij als je die gebruikt. Laat zonder deksel een half uur sudderen, roer af en toe. Je kunt de confiture dikker maken door op het laatst gelatineblaadjes erin op te lossen (eerst vijf minuten weken in koud water), of er johannesbroodpitmeel in te strooien.
Doe de uienjam in gesteriliseerde jampotten (hoe steriliseer je potten) als hij nog kokendheet is, vul helemaal tot de rand, en sluit af. Zet de pot omgekeerd op een doek en laat afkoelen. De pot zal vanzelf luchtdicht worden afgesloten, en er ontstaat een vacuüm laagje omdat de uienjam tijdens het afkoelen inklinkt.

Serveren
Uienjam is lekker bij patés en warm of koud wild en varkensvlees. Je kunt de jam zowel koud als warm serveren. Vanwege het zoet vind ik hem licht gekoeld het lekkerst. Ook leuk om cadeau te geven. Je kunt potjes van kappertjes, olijven, sambal en dergelijke bewaren om kleine hoeveelheden te conserveren. Staat wat eleganter als presentje dan een grote pot.

Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten

Delen van de Johannesbroodboom (Thomé 1885)Johannesbroodpitmeel - Een bindmiddel om vloeistof dikker te maken, ook wel bekend als E410. Het wordt gemaakt van de pitten in de peulen van de johannesbroodboom (Ceratonia siliqua), een groenblijvende boom die tot de peulvruchten hoort. De boom is inheems rond de Midellandse Zee, en was al bekend bij de oude Egyptenaren. Zij gebruikten het als zoetmiddel. Tegenwoordig wordt het wel als vervanging voor chocolade gebruikt, en in babyvoeding wordt het toegevoegd omdat het braken tegengaat.
De zaden van de johannesbroodboom wegen allemaal hetzelfde, 0,2 gram. Vanwege dit constante gewicht werd de pit van de johannesbroodboom een gewichtseenheid, de karaat. Hiermee wordt nog steeds de massa van edelstenen en parels aangeduid. Bij goud betekent 1 karaat 1/24 deel van het toale gewicht, dus 18-karaats goud bestaat voor een kwart uit ander materiaal, 24-karaats goud is zuiver.
Steriliseren van potten - Als je iets langere tijd wilt bewaren, moet je er zeker van zijn dat de potten die je daarvoor gebruikt steriel zijn. Gewoon afwassen is niet genoeg, zeker niet als je de potten met een gebruikte vaatdoek afdroogt. Je kunt speciale inmaakpotten kopen, maar alle glazen potten met een klikdeksel zijn geschikt. Een klikdeksel is zo'n deksel met een rondje in het midden dat niet meegeeft als de inhoud vacuüm is. Als de pot eenmaal is geopend, hoor je een klikje als je op het rondje drukt. Potten met plastic deksels zijn niet geschikt.
Kook de potten en deksels vijf minuten in water, vis ze uit het water met behulp van een stel lepels of zo, schud overtollig water eruit en laat ze met de opening naar boven uitdampen. Zodra de potten droog zijn, kunnen ze worden gevuld. Vul ze helemaal tot aan de rand, draai de deksel erop, en zet ze eventueel omgekeerd neer om af te koelen. Eenmaal afgekoeld, zul je zien dat de inhoud is gezakt, er is een vacuüm laag ontstaan omdat de hete vloeistof (of jam of wat dan ook) is ingeklonken.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken