Chili con carne

Back to the seventies!

Ooit chili con carne gegeten? Het is een typisch studentengerecht: gooi een hoop goedkope ingrediŽnten in een pan, en klaar is kees. En dat is nu precies wat we na de dure en culinair overladen decembermaand nodig hebben!
Er zijn heel veel versies van dit gerecht. Oorspronkelijk komt het uit Texas (eerste helft negentiende eeuw), waar het een goedkoop vleesgerecht met chillies (rode pepertjes) was. Dat kon je bij bonen serveren, maar bijvoorbeeld ook bij spaghetti of rijst. Als je voor bonen kiest, kun je gewone bruine bonen nemen. Authentieker is pinto bonen of kidney bonen te gebruiken, maar onderstaand recept heeft weinig met authenticiteit te maken, het is gewoon mijn recept van lang geleden. Overigens is de combinatie met bonen het beste als je het gerecht later wilt opwarmen, pasta of rijst moet je later apart toevoegen anders worden die te gaar.
Dit gerecht is erg makkelijk in grote hoeveelheden te bereiden. De chili op de foto heb ik gemaakt toen een stel vrienden verhuisden. De pan was voor acht personen, maar toen er eentje subtiel riep dat hij ERGE honger had, heb ik er nog een zak voorgekookte diepvries erwtjes door gegooid (die staan niet op de foto of in het recept). Dat is nou het leuke van chili con carne: er kan altijd nog wat bij.
Andere makkelijke gerechten met bruine bonen en gehakt: Bruine bonen met appel en stroop, Keema kerrie.
Eenpansmaaltijd voor 4 personen; voorbereidingstijd 15 minuten; bereidingstijd 25 minuten .

Chili con carneIngrediŽnten
400 gram rundergehakt (of hoh)
50 gram ontbijtspek in blokjes
1 flinke ui
1 rode paprika
1 groene paprika
3 tomaten of een half blikje gepelde tomaten
2 tenen knoflook uit de knijper
1 blikje maÔs
1 literblik + 1/2 literblik bruine bonen
2 gedroogde rode pepertjes, verkruimeld zonder zaadjes (of 1 theelepel gemalen chilipepers of cayennepeper)
1 theelepel gedroogde oregano
1 1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel gedroogde knoflook
scheutje worcestershire saus
1 blikje tomatenpuree
1 deciliter gembersiroop
zout, peper
olie (neutrale olie)

Voorbereiding
Maak de verse groenten schoon en snijd ze in blokjes.
Open de blikken, doe de inhoud in een zeef, spoel af onder stromend water en laat uitlekken.

Bereiding
Verhit olie in een grote pan. Bak de spekblokjes op laag vuur uit, doe er dan het gehakt bij. Roer het gehakt om tot het rul is en de rauwe kleur verloren heeft. Dit gaat goed door met een vork te prakken. Haal het vlees uit de pan, laat uitlekken. Doe nieuwe olie in de pan, fruit de uien glazig. Doe nu paprika erbij, knoflook en specerijen. Fruit door tot de paprika zacht is. Doe dan het vlees terug in de pan, doe er tomatenpuree, worcestershire saus en gembersiroop bij, Roer door, laat vijf minuten sudderen, doe dan de uitgelekte blikgroenten en tomaten (vers of uit blik) erbij. Verwarm goed, proef, doe er zout en peper naar smaak bij, en wat je eventueel nog mist aan smaak.

Serveren
Dampend heet. Bier schijnt hierbij het beste te smaken.

Als je je af vraagt waar de chilipoeder is gebleven die oorspronkelijk in dit recept zat, blijkbaar is dat specerijenmengsel niet meer de moeite waard om te produceren. Gelukkig kun je het makkelijk zelf maken.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Cayennepeper - Gemalen rode peper. Pittig dus.
Chilipoeder - Dit is net als kerriepoeder niet ťťn specerij, maar een kruidenmengsel. Het is kenmerkend voor Mexicaanse/Texaanse gerechten. Er zit rode peper in, maar ook oregano, komijn en knoflook. En hoe milder de chilipoeder, hoe meer paprikapoeder erin zit. Vreemd genoeg is chilipoeder verdwenen uit de schappen van de Nederlandse supermarkten. Daarom is dit oorsp[ronkelijke ingrediŽnt in het recept vervangen door een mengsel van de specerijen die traditioneel in chilipoeder zitten.
Bonen - Kidney bonen en Pinto bonen, beide zijn varianten van de Phaseolus vulgaris, net als bruine bonen en witte bonen. De pinto boon is lichtbruin met donkerbruine vlekjes, de kidney boon is donkerrood van kleur en, zoals de naam al zegt, ietwat niervormig.
Rode pepertjes - Lees hier hoe je het beste om kunt gaan met rode peper.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken