Sajoer lodeh

Soep, hoofd- of bijgerecht uit de Indonesische keuken

In de Indonesische keuken kun je dit wel een basisgerecht noemen. Groenten in saus. Als onderdeel van een rijsttafel, als vegetarisch hoofdgerecht, of in kleine portie als bijgerecht bij een Indonesisch vleesgerecht. De smaak is nůg lekkerder als je de sajoer een dag later opwarmt. Onderstaande hoeveelheden zijn voor een pan vol. Neem je minder groenten, dan kun je een kleinere hoeveelheid maken. Je kunt ook restjes invriezen.
Voor 8 (hoofdgerecht) tot 20 (bijgerecht) personen; voorbereidingstijd 15 minuten; bereidingstijd 15 minuten.

Sajoer Lodeh, Indonesisch groentegerechtIngrediŽnten
Maak een keus uit deze groenten (of neem ze allemaal)
1/2 bloemkool in roosjes
200 gram sperciebonen, gehalveerd
150 gram chinese kool in repen
100 gram taugeh
100 gram winterwortel in dunne plakken
150 gram tempeh of tahoe in blokjes gesneden
1 blikje maÔs (met vocht)
1 blikje bamboescheuten (met vocht)
1 rode paprika in reepjes
3 petehbonen
Voor de saus
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook uit de knijper
1 tot 2 theelepels sambal oelek
3 geraspte kemirienoten
2 theelepels korianderpoeder
2 theelepels laospoeder
1 theelepel trassi
1 laurierblaadje (kookt mee met de groenten)
voldoende water om de groenten onder te zetten
groente- of vleesbouillonblokje (2 of 3, afhankelijk van de hoeveelheid water)
1/2 tot 1 eetlepel suiker
75 gram geraspte cocos
eventueel 1/2 deciliter melk
zout naar smaak
neutrale olie om te fruiten
Garnering
fruitjes (gefruite uitjes)

Voorbereiding
Overgiet de geraspte cocos met kokend water, laat dit een kwartier staan.
Maak de groenten schoon en snijd ze voor. Snijd de tahoe in dobbelstenen, open de blikjes en laat de bamboe uitlekken.
Zet de kruiderij klaar.

Sajoer lodeh met rijstBereiding
Doe de groenten (behalve tahoe, maÔs en bamboescheuten) in een pan met het laurierblaadje. Giet de cocosmelk door een zeef bij de groenten, druk de geraspte cocos goed uit. Giet er nu zoveel water erbij dat ze net onder staan (1 tot 1,5 liter). Breng aan de kook, kook vijf minuten zachtjes.
Fruit intussen de ui in een aparte pan of wok in olie, doe na een minuut de knoflook erbij, en fruit nog een minuut. Doe dan in ťťn keer de specerijen erbij met sambal, trassi en geraspte kemirienoten. Fruit nog ťťn of twee minuten door. Blus af met wat van het kookvocht van de groenten, en giet alles bij de groenten in de pan. Doe nu ook een scheut melk erbij, en suiker. Tot slot gaan tahoe en bamboe erdoor, en de inhoud van het blikje maÔs met vocht en al. Proef, en doe er zout naar behoefte bij.
Kook alles nog even op, en klaar. Net als met veel Indonesische gerechten wordt de smaak nog beter als je de sajoer een dag van te voren bereidt.

Serveren
Sajoer serveer je warm. Het kan op twee manieren: je kunt met een schuimspaan de groenten uit het vocht scheppen, maar je kunt ook met vocht en al opscheppen. Je eet het dus als groentegerecht, of als soep, maar in beide gevallen met rijst. Strooi er eventueel fruitjes over.
Het is makkelijk op te warmen, maar verwacht geen beetgare groenten. Bewaar sajoer maximaal twee dagen in de koelkast. Kan eventueel worden ingevroren. Doe dat dan per portie, anders duurt ontdooien wel erg lang.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Deze bamboescheut is al te ver doorgeschoten. Bron: WikipediaBamboescheuten - Bamboe is familie van gras. Er zijn heel veel soorten, en van een aantal daarvan zijn de jonge scheuten eetbaar. Ze worden geoogst zodra ze uit de grond komen. In Nederland zijn bamboescheuten in blik te koop, in hun geheel, of in plakjes of reepjes. Blikbamboe is al gekookt, en kan zů gebruikt worden.
Petehbonen - Inderdaad, grote, groene bonen die in peulen groeien aan een boom, de Parkia speciosa, inheems in IndonesiŽ. De bonen worden vers gegeten, rauw, gekookt of geroosterd, als groente, en ze kunnen ook worden ingemaakt in azijn. Nederlanders noemden peteh de ' stinkboon', omdat de adem ernaar gaat ruiken.
Tahoe - Staat ook wel bekend als tofu of sojabonenkaas. Het ziet er inderdaad uit als jonge kaas, en het productieproces lijkt ook op kaasmaken. Het is per blok te koop. Bewaar tahoe altijd in water in de koelkast, en ververs het water dagelijks. Het blijft ongeveer 10 dagen goed. Van zichzelf heeft tahoe weing smaak. Het wordt vaak gemarineerd, maar het helpt ook al als je de tahoe licht perst voor gebruik.
Tempeh - Wordt net als tahoe van gefermenteerde sojabonen gemaakt, maar de productiemethode is anders. Het eindproduct is een stevige koek met hele boontjes erin. Tempeh is een typisch Indonesisch ingrediŽnt. Het is voedzaam en gezond. "Volkorentahoe" zullen we maar zeggen. Het kan worden gekookt, gebakken en gefrituurd

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken