Sauzen bij Christmas Pudding

Met drank en met meer drank

Bij de Christmas Pudding serveer je een saus. Ik heb deze twee versies bereid, allebei met drank. De twee plaatjes zijn Victoriaanse voorstellingen van het presenteren van de pudding.

Punch Sauce German version of this page
Dit is een saus die je ruim van te voren kunt maken. Hij hoeft alleen maar te worden opgewarmd. Hij is ook alcoholvrij te bereiden.
Voor ongeveer 4,5 deciliter; voorbereidingstijd 25 minuten; bereidingstijd 10 minuten.

IngrediŽnten
65 gram suiker
1,5 deciliter water
schil en sap een halve citroen
schil van een halve sinaasappel
45 gram boter op kamertemperatuur
20 gram bloem
0,65 deciliter elk van cognac, witte wijn en rum (voor een alcoholvrije versie 2 deciliter goede ice tea of appelsap)

Voorbereiding
Doe suiker en water in een steelpannetje en verhit tot de suiker opgelost.
Overgiet citroen en sinaasappel met kokend water om de waslaag te verwijderen, trek dan met een zesteur de schil van een halve citroen en een halve sinaasappel (of gebruik een fijne rasp). Doe de schillen bij de suikersiroop, en laat twinting minuten op zacht vuur zachtjes koken.Zeef daarna de suikersiroop.
Strooi de bloem bij de boter en prak met en vork totdat dit goed is gemengd (beurre maniť).

Bereiding
Verhit de suikersiroop weer maar laat deze niet koken. Doe de beurre maniť in vlokken erbij terwijl je met een garde klopt. Doe nu het sap van een halve citroen en een halve sinaasappel erbij, met cognac, wijn en rum (of ice tea of appelsap). Klop weer door tot de saus goed is gemengd, maar laat niet koken. Dien meteen op, of laat (goed afgedekt) afkoelen en bewaar in de koelkast.

Serveren
Serveer de saus heet. Als je hem moet opwarmen, doe je dat al roerende, zonder aan de kook te brengen. Giet de saus in een aparte (voorverwarmde) sauskom en serveer bij de pudding.

Brandy Butter German version of this page
Ook deze saus kun je van te voren maken, en hij hoeft zelfs niet te worden opgewarmd!
Voor ongeveer 3 deciliter; bereidingstijd 10 minuten.

IngrediŽnten
100 gram boter op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker
25 gram gemalen amandelen
60 gram (4 eetlepels) crŤme fraÓche
3 eetlepels (45cc) cognac of brandy

Voorbereiding/bereiding
Klop boter en suiker in pieken. Roer de amandelen erdoor. Klop tot slot lepel voor lepel room en cognac erdoor. Bewaar tot gebruik in de diepvries. Haal de brandy butter een uur voor het moment van opdienen uit de diepvries.

Serveren
Doe de zachte boter in een aparte kom. Eenmaal op je bord zal de boter lekker wegsmelten bij de warme pudding.
Leuk is om de boter in te vriezen in ijsklontjes-kerstvormpjes. Stort de boterklontjes voor gebruik uit de vorm en laat ze in de koelkast ontdooien.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Geintje...Cognac en brandy - Cognac is altijd brandy, maar brandy is niet altijd cognac. Cognac komt uit de streek rond het Franse plaatsje Cognac, en is gedestilleerde wijn. Brandy, brandewijn, is ŗlle gedestilleerde wijn met een alcoholpercentage tussen de 35% en 60%. Al in de Middeleeuwen werden Bordeaux-wijnen gedestilleerd om minder volume te hebben tijdens de reis naar Engeland en Nederland. Eenmaal aangekomen op hun bestemming, moesten de brandewijnen weer aangelengd worden tot wijn. Maar de smaak van die brandewijn werd op prijs gesteld, het verdunnen liet men dus achterwege. Hoewel graanjenever ook als brandewijn wordt beschouwd, zijn de meeste brandies op basis van fruit (calvados van appels, slivovitsj van pruimen).
Rum - Deze sterke drank wordt al in de zeventiende eeuw gemaakt van suikerriet of van bijproducten van de productie van rietsuiker zoals molasses. Net als brandewijnen ontstaat rum door fermentatie en distillatie. Aangezien suikerriet vooral in het CaraÔbisch gebied en Zuid-Amerika wordt verbouwd, komt rum daar ook vandaan.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken