Flan

Spaanse sinaasappelpudding - Lactose- en glutenvrij

detail uit een stilleven van Melendez, 1772Flan is - net als de Crema Catalana - een typisch Spaans dessert. Het is een puddinkje dat samen met karamelsaus in de oven is gegaard. Deze flan is nog net ietsje Spaanser door de toegevoegde sinaasappels. Omdat je de flans een dag van te voren klaarmaakt, ben je al het werk alweer vergeten als ze op de eettafel staan. Overigens is het woord flan verwant aan onze vla, en dat is eigenlijk wat je maakt, maar dan uit de oven. In de Franse keuken is flan een platte taart van korstdeeg gevuld met custard. Dit recept bevat geen melkproducten, in tegenstelling tot veel andere flan-recepten. En omdat maïzena geen gluten bevat, is deze pudding glutenvrij. De pudding bevat overigens ook geen vanille. In flans op basis van melk is die specerij een vaste smaakmaker, maar de combinatie met citrus is minder geslaagd.
Links gaan sinaasappels vergezeld van walnoten en een meloen op een stilleven uit 1772 van de Spaanse schilder Luis Egidio Meléndez.

Dit recept gaat twee dagen voor koningsdag online. Oranje he? Als de koninklijke familie Bleu had geheten, was het een stuk moeilijker geweest om vaderlandslievende gerechten te bedenken...
Nagerecht voor 6 personen; voorbereidingstijd 20 minuten; bereidingstijd 1 uur + afkoelen.

SinaasappelflanIngrediënten
5 deciliter versgeperst sinaasappelsap (6 tot 8 sinaasappels)
geraspte schil van 1 sinaasappel
150 gram suiker
4 eieren
2 eidooiers
2 theelepels maïzena
Voor de karamelsaus
150 gram suiker
½ deciliter water

Voorbereiding
Sinaasappels - Overgiet voor het persen één sinaasappel met kokend water. Haal daar de schil dun af met een rasp of zesteur. Let op dat je alleen de oranje buitenlaag raspt. pers dan de sinaasappels uit. Zeef het sinaasappelsap als je geen stukjes vruchtvlees in je puddinkje wilt.
Karamelsaus - Smelt de suiker in een pannetje tot die helemaal is opgelost en goudbruin van kleur is (karamelliseren). Giet dan het water er in één keer bij. De pan gaat flink sissen en de suiker stolt meteen. Geen paniek, blijf verhitten en roeren totdat alle karamel gesmolten is. Neem 4 metalen puddingvormpjes en zet ze een half uurtje in de koelkast. Schenk de karamel in de vormpjes en draai deze, zodat de caramel de hele binnenkant bedekt. Schep nog een extra lepel karamel op de bodem en zet de vormpjes weer terug in de koelkast.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 grC.
Pudding maken - Roer de eieren met de dooiers, de resterende 150 gram suiker en geraspte sinaasappelschil los, maar klop ze niet schuimig. Roer de maïzena los met een klein beetje van het sinaasappelsap. Breng het sinaasappelsap aan de kook, roer de aangemaakte maïzena erdoor. Meng dan de hete sinaasappelsap beetje bij beetje door de geklopte eieren. Heb geduld, als het te snel gaat schift het mengsel en kun je opnieuw beginnen.
Pudding garen in de oven - Haal de geprepareerde vormpjes uit de koelkast en vul ze met de vla. Zet ze in een grote ovenschaal en vul die met kokend water tot tweederde van de vormpjes. Zet de ovenschaal in de oven, en laat de puddinkjes een klein uurtje garen. Controleer na 50 minuten of ze gaar zijn door er een satehprikker in te steken. Als die er droog uitkomt is de flan gaar, controleer anders opnieuw na vijf minuten.
Laat de flans afkoelen en zet ze minstens een paar uur in de koelkast. Een hele nacht mag ook.

Serveren
Dompel de vormpjes één voor één in heet water en keer ze om op dessertbordjes. De karamel is nu een sausje.

TIP
Gebruik bloedsinaasappels voor een dieporanje kleur van de flan.

Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten

Sinaasappel - Zie Citrusvruchten.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken