Een aardigheidje voor Valentijnsdag


Valentijnskaart uit de 19de eeuwValentijnsdag wordt sinds enkele jaren enthousiast onder de aandacht gebracht door de middenstand. Na het decembergeweld is ons een maand rust gegund, maar nu moeten wij weer gaan BESTEDEN!!!

Wie was Sint Valentijn eigenlijk?
Voor degenen die zich afvragen wie Valentijn nu eigenlijk is, de identiteit van deze heilige is onzeker. Er zijn maar liefst veertien heilige Valentijnen, want de naam (die zoiets als Waardige betekent) was populair in de Late Oudheid. Vast staat dat er al een Valentijn in de vroege Middeleeuwen (héél vroeg, al in de vierde eeuw, eigenlijk meer het late klassieke tijdperk) werd vereerd. Er zijn verschillende heiligenlevens over Valentijn geschreven. Volgens de Passio (lijdensgeschiedenis) van ene Valentijn van Rome was deze een priester die op bevel van keizer Claudius Goticus (ofwel Claudius II, 214-270) werd onthoofd op de Via Flaminia. In de Passio van ene Valentijn van Terni staat te lezen dat hij bisschop van die stad was (maar er wordt geen tijdsaanduiding gegeven) die naar Rome kwam om een zieke te genezen. Zijn succes met bekeringen verontrustte de Romeinse senatoren. Na zijn weigering om een offer te brengen aan de Romeinse goden werd hij in Rome onthoofd. Daarna werd zijn lichaam door drie volgelingen teruggebracht naar Terni. Sinds de elfde eeuw rust het hoofd van Valentijn (maar we weten niet welke Valentijn) als relikwie in een abdij in Jumièges in Normandië. Deze twee Passiones zijn pas na de zesde eeuw geschreven, er zijn geen contemporaine bronnen. Of ze twee verschillende heiligen beschrijven, of één en dezelfde, valt niet uit te maken.
Sint Valentijn was in de Middeleeuwen vooral in Engeland en Frankrijk populair als schutsheilige voor verloofden. Dat verband is misschien simpelweg omdat 14 februari traditioneel werd beschouwd als de dag waarop het paringsseizoen van vogels begint. Valentijn is ook de beschermheilige die wordt aangeroepen bij epilepsie. Dat komt omdat 'onze' Valentijn verwisseld werd met een andere die bisschop van Passau was in de vijfde eeuw. (Deze wijsheid komt uit het Lexicon des Mittelalters, maar is ook elders op internet te vinden). De Engelstalige Wikipedia heeft uitstekend artikel over Valentijnsdag.

Eetbare bloemen
Wie iets anders aan zijn of haar geliefde wil geven dan het geijkte boeketje bloemen of doosje bonbons, zou het eens kunnen proberen met onderstaand kunstwerkje. Bloemen kun je eten. Denk maar bloemkool, broccoli, artisjokken en de bekende courgettebloemen. Andere eetbare bloemen zijn: rozen, violieren, viooltjes, oost-indische kers, goudsbloemen, bepaalde orchideeën, paardebloemen, en nog veel meer.
LET OP
- Je kunt géén bloemen van de bloemist gebruiken, die staan stijf van de bestrijdingsmiddelen en horen bijna bij het chemisch afval thuis. Koop bloemen die uitdrukkelijk voor consumptie zijn bestemd (sommige groenteboeren hebben ze, of kunnen ze leveren op bestelling), of haal ze uit eigen tuin (maar dan moet je natuurlijk niet zelf met bestrijdingsmiddelen hebben gespoten).

De smaak van bloemen valt ietwat tegen. Ze krijgen vooral smaak door wat ermee gedaan wordt. Geconfijte bloemblaadjes, vooral viooltjes, zijn erg lekker. Verse bloemen in een drilpuddinkje hebben niet zo veel smaak. Je kunt er een tweede dessert bij serveren (bijvoorbeeld een rose pudding die in dezelfde vorm is gemaakt), of de bloemenpudding zuiver als decoratiestuk gebruiken. In dat geval kun je natuurlijk ook bloemistenbloemen gebruiken, en kun je je wat de pudding betreft beperken tot water met wat kleurstof.

Zeg het met bloemen ...Je hebt nodig
een metalen vorm (geleidt temperatuur beter, waardoor het storten makkelijker gaat) - voor Valentijnsdag natuurlijk een hart, maar een andere vorm kan ook. ik heb een vis gebruikt
voor een vorm met een inhoud van een halve liter (heeft de vorm een grotere of kleinere inhoud, dan pas je de verhouding water/gelatine natuurlijk daaraan aan):
6 blaadjes gelatine
4 deciliter water en 1 deciliter rode limonadesiroop OF
4 deciliter water en 1 deciliter rozenwater, 2 eetlepels suiker en enkele druppels rode voedselkleurstof
eetbare bloemen (in de pudding op de foto is violierbloesem gebruikt)

Week de blaadjes gelatine tien minuten voor in koud water. Doe de blaadjes één voor één (anders vormen ze één grote klont die moeilijk op te lossen is) in het water. Breng de twee deciliter water aan de kook. Knijp de gelatineblaadjes één voor één uit en doe ze in het hete water. Roer iedere keer tot het blaadje is opgelost. Doe er dan nog twee deciliter koud water bij en de limonadesiroop of het rozenwater met de kleurstof. Als je rozenwater gebruikt, heb je de suiker samen met het water aan de kook gebracht.
Bedek de bodem van de vorm die je gebruikt met een laagje vloeistof. Zet in de koelkast tot het niet meer vloeibaar is. Leg er dan een eerste laag bloemen op, met de mooie kant naar beneden en naar buiten. Giet er weer een laag vloeistof over. Let erop de bloemen niet blijven drijven. Zet de vorm weer terug in de koelkast. Als ook dit laagje is gestold, vul je de vorm op met de rest van de bloemen en de rest van de vloeistof, en zet je hem weer terug in de koelkast. Na een paar uur kun je de vorm storten.
Het storten van de vorm gebeurt door de vorm enkele seconden te dompelen in heet water. Meteen daarna houd je de schaal waarop je de pudding wilt serveren op de vorm, en je keert beide tegelijk om. Schudt een beetje terwijl je de vorm goed op de schaal gedrukt houdt. Daarna til je de vorm voorzichtig op en ... voilà!