Middeleeuwse runderbouillon

Voor 2 liter
Meer bouillonrecepten

Een slagerij in de vijftiende eeuwDit recept is niet gebaseerd op een middeleeuwse bron, er zijn niet echt recepten voor bouillon overgeleverd. Net zoals bij broodbakken, wist iedereen wel zo'n beetje hoe je bouillon trok, dus dat werd niet opgeschreven. Daarom geef ik hier een recept waarvan ik denk dat het gemaakt zou kunnen zijn in de Middeleeuwen.
Het recept voor moderne runderbouillon.

Voor 2 liter bouillon
1 1/2 kilo runderschenkel
1 prei
1 knolraap
1 wortel of pastinaak
1 ui met schil
1 bosje peterselie met wortels
3 kruidnagels
klein stukje foelie
versgemalen zwarte peper
3 liter water

Voorbereiding/bereiding
Was alle groenten, en snijd ze in stukken.
Breng het vlees met het koude water aan de kook. Schuim daarna goed af. Doe dan de groenten en kruiden erbij. Doe het deksel op de pan, en laat de bouillon vier uur op laag vuur sudderen. De bouillon hoeft niet te koken. 

Zeef de bouillon als hij voldoende is getrokken. Kook de bouilon nu in tot twee liter, en laat daarna snel afkoelen. Gebruik hem meteen, of verdeel wat je niet dadelijk verder verwerkt in diepvrieszakjes/bakjes en vries in. Vergeet niet te etiketteren.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken