Basisrecept: Chinese bouillon (3 liter)

Soepen zijn belangrijk in de Chinese keuken. De basis voor elke goede soep is een goede bouillon. Een Chinese soep maak je niet met een westers bouillonblokje, neem dus toch maar even de moeite. Chinese bouillon is lichter dan Westerse bouillon. Er worden vrijwel geen soepgroenten gebruikt, alleen wat bosui en gember. Overigens gebruiken Chinezen geen visbouillon: vrijwel alles wordt in kippe- of vleesbouillon bereid, ůůk vis. Recept met deze bouillon: Chinese kippesoep met krab en maÔs. 'Gewone' kippebouillon.

Alles zit in de pan voor de bouillon.IngrediŽnten
1 kleine of 1/2 grote soepkip (1,5 kilo)
wat varkensbotten of kipkarkassen
25 gram gember, met schil en gekneusd
3 grofgesneden bosuitjes, gekneusd
1 theelepel szechuanpeperkorrels, gekneusd
voor een meer luxe bouillon kun je ook stukken tamme eend, spare ribs en/of hamschijf meekoken

Voorbereiding
Spoel de karkassen en hak wat botten in stukken. Dat vergemakkelijkt het vrijkomen van de smaak. Voor deze bouillon wordt de kip niet eerst in de oven gezet om het vet te verwijderen, omdat de bouillon licht van kleur moet blijven. Zet botten of karkassen eerst op met koud water, breng snel aan de kook, spoel de botten daarna onder koud stromend water.

Bereiding
Doe kip en botten in een grote soeppan, doe er 6 liter water bij en breng tegen de kook aan. Schuim goed af, doe dan bosui, gember en szechuanpeper erbij. Laat zonder deksel 3 tot 4 uur trekken (niet laten koken!) tot de helft van de vloeistof is verdampt.

Zeef de bouillon als hij voldoende is getrokken. Kook de bouilon indien nodig verder in tot drie liter, en laat daarna snel afkoelen. Als je het kippevet wilt verwijderen zet je de bouillon na het afkoelen enkele uren in de koelkast. Het vet zal bovenop de bouillon stollen, je kunt het er makkelijk afscheppen. Dit vet kun je nog gebruiken.
Gebruik de bouillon meteen, of verdeel wat je niet dadelijk verder verwerkt in diepvrieszakjes/bakjes en vries in. Vergeet niet meteen etiketten te plakken, want in de diepvries lijken alle bouillonsop elkaar.

Soepkippevlees is het lekkerste kippevlees dat er is. Maak daar een ragout van, of een salade, eet het zo op, of geef het aan de kat.

Share

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Szechuan peper (Xanthoxylum piperitum) - Gewone zwarte of witte peper is geen vervanging voor deze Chinese peper, de smaak is anders. Je kunt ze kopen in de toko. Vaak worden de korrels vůůr gebruik licht geroosterd.