Zuurkoolstamp

Het geheim

Kan stamppot mislukken? Nou, stamppot met zuurkool wel. Stamppot is een éénpansgerecht, maar als je aardappelen en zuurkool samen kookt, dan blijven de aardappelen ongaar en hard. De oplossing is simpel: kook de aardappelen apart.
Hieronder staat mijn recept voor traditionele zuurkoolstamp. Ik houd van een zure stamppot met lekker veel zuurkool erin en met reuzel, maar je mag ook minder zuurkool nemen en in plaats van reuzel boter of jus (maar wel van eigen stooflapjes!). Een Franse, uitgebreidere versie is Elzasser zuurkool. Dat was het eerste 'moderne' recept dat ik ooit op deze site plaatste, in februari 2002. Het eerste historische recept was zalm met rode wijnsaus uit de zeventiende eeuw.
Winters hoofdgerecht voor drie tot vier personen; voorbereiding 10 minuten; bereiding 30 minuten.

Ingrediënten
500 tot 750 gram zuurkool
stukje zuurkoolspek
2 tot 4 stukjes casselerrib
6 jeneverbessen
1 kilo (licht) kruimige aardappelen
zout of 1 vleesbouillonblokje
2 tot 4 eetlepels uitgesmolten reuzel

Voorbereiding
Schil de aardappelen, spoel ze, en snijd ze in ongeveer even grote stukken. Doe in een pan met zoveel water dat de aardappelen net bedekt zijn, met zout of een bouillonblokje.
Doe de zuurkool in een aparte pan, verdeel de jeneverbessen erin. Als er voldoende vocht bij de zuurkool zit, hoef je geen water erbij tedoen. Als je op de zuurkool duwt en het vocht ligt gelijk met de kool, dan is het goed.
Leg zuurkoolspek en casselerrib op de zuurkool. Als je een heel dik stuk zuurkoolspek hebt, snijd je het in dikke plakken.

Bereiding
Zet beide pannen op het fornuis, breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat twintig minuten koken.
Haal het vlees van de zuurkool, snijd in blokjes. Je kunt het witte spekvet met eventueel zwoerd afsnijden, maar als je ervan houdt, snijd je het zuurkoolspek met vet en al in blokjes (alleen het harde zwoerd verwijder je natuurlijk).
Giet dan aardappelen en zuurkool af. Vang het kookvocht van allebei op, in aparte kommen.
Stamp de aardappelen fijn, en doe er wat aardappelkookvocht bij. Doe de zuurkool erbij, meng goed. Nu roer je er de reuzel door, en nog wat kookvocht. Houd je van een beetje zuur, dan doe je het kookvocht van de zuurkool erdoor. Vind je dat niet lekker, dan gebruik je aardappelkookvocht. Hoeveel vocht je gebruikt, hangt af van wat voor aardappelen je gebruikt, hoe goed je hebt afgegoten, en hoe smeuïg je je stamppot wilt hebben. Als je porties wilt invriezen (dat gaat héél goed!), dan gebruik je iets meer vocht.

Serveren
Stamppot eet je lekker warm.

Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken